De geschiedenis van QBTEC

Toen in 1944 de vraag naar frituurovens toenam, zag Quirinus Bakker meteen zijn kans. Samen met broer Jan ging hij aan de slag en in 1953 werd de eerste frituuroven geproduceerd. Sindsdien hebben wij ons continu verder ontwikkeld en is QBTEC uitgegroeid tot Europa’s grootste producent van professionele kook- en frituurinstallaties.

Een reis door onze geschiedenis

Perfecta professionele horeca apparatuur

Hoe het allemaal begon

1944

De oorsprong van de productie van alle frituurovens in Nederland is aan Quirinus Bakker toe te schrijven. Hij was oorspronkelijk een carrosseriebouwer die rond 1944 een soortgelijk bedrijf overnam in Kamerik. Een vertegenwoordiger vertelde hem dat er een toenemende vraag was naar frituurovens. Samen met zijn broer Jan, die inmiddels ook een actieve rol in het bedrijf innam, is Quirinus Bakker met de vraag van de vertegenwoordiger aan de slag gegaan. En zo kwam het dat in 1953 de eerste frituuroven geproduceerd werd.

Het was zo’n succes dat Quirinus Bakker stopte als carrosseriebouwer en zich volledig ging focussen op het produceren van frituurovens. De ovens kregen de naam Perfecta. In 1958 was de productie zo groot dat er een verkooporgaan aan te pas moest komen om de afname te stroomlijnen. Onder de naam Kiréma (waarvan de heer J. Kwakkenbos directeur was) werden de Perfecta frituurovens voornamelijk in Nederland en België verkocht.

Oprichting Kiremko

1965

In Nederland werden we omstreeks 1958 voor het eerst geconfronteerd met het Amerikaanse fenomeen ‘chips’. Kiremko is in 1965 opgericht als een tak van de handelsonderneming Kiréma, die apparatuur leverde aan snackbars en restaurants. Voor die tijd was de markt voor snackproducten een Amerikaans fenomeen, dat vrijwel onbekend was in Europa. Kiréma slaagde er met Kiremko snel in deze nieuwe markt te veroveren. Eerst met de verkoop van handbaklijnen en kort daarop tevens met de levering van automatische voorbaklijnen.

Omdat de markt bleef groeien, nam de vraag naar productielijnen met grotere capaciteit toe en werd Kiremko Food Processing Equipment in Montfoort als zelfstandig bedrijf opgericht om dit doel te bewerkstelligen. Kiremko Food Processing Equipment produceert nog steeds voedselverwerkende productielijnen in Montfoort, waaronder de voorbaklijnen voor producenten van chips of frites en machines voor de groenteverwerkende industrie. Kiremko Food Processing Equipment begon begin jaren ’80 naast haar industriële lijn ook met het produceren van frituurinstallaties voor de horecaondernemer. Deze producten worden wereldwijd geleverd.

QBTEC Perfecta pand
QBTEC Tekenaar keukens

Overname horeca bedrijfsonderdeel door Okkerman Bedrijfsapparaten

1987

In 1987 werd het horeca bedrijfsonderdeel door Okkerman Bedrijfsapparaten overgenomen en zo kwam het dat Gijs en Marijke Okkerman op 1 januari 1987 de horecatak van Kiremko naar zich toe trokken. Een aantal jaar later werden zij bijgestaan door broer Marcel, die verantwoordelijk was (en nog steeds is) voor de technische ontwikkeling binnen het bedrijf. De relatie met Kiremko Foodprocessing Equipment is tot op de dag van vandaag gebleven. Op het gebied ‘ontwikkeling’ wordt door de ingenieurs van beide bedrijven nauw met elkaar samengewerkt en ook zijn er diverse gezamenlijke projecten.

In 20 jaar tijd heeft de familie Okkerman Kiremko (nu QBTEC) van een kleine bescheiden leverancier in de cafetariabranche, laten uitgroeien tot een internationaal opererende zwaargewicht binnen de producenten van frituurinstallaties. Zij zijn begonnen te bouwen aan een bedrijf met kernwaardes als kwaliteit, persoonlijke benadering en productvernieuwing. Kiremko groeide uit tot een producent die vooral koploper was op het gebied van innovatie, en marktleider op het gebied van de cafetariaondernemer.

Overname Smitto Apparatenfabriek

1994

Kiremko (nu QBTEC) wilde meer! Een aantrekkelijke doelgroep was de visondernemer welke ook haar product afbakt in een frituuroven. Zo kwam het dat in 1994 Smitto Apparatenfabriek uit Nijkerk over werd genomen.

Smitto vis frituurinstallaties
 • De drie A-merken komen samen in Woerden

  2007
  In juni 2007 is het dan eindelijk zover. De drie A-merk frituurinstallaties: Kiremko, Perfecta en Smitto, worden vanuit één locatie in Woerden geproduceerd. Een logische keuze zou u zeggen; een bekend productieproces, toegewijd personeel en een kweekvijver van ervaring. Met recht Europa’s grootste producent van frituurinstallaties. Broedplaats voor innovatie en ontwikkeling. Dagelijks wordt een onschatbare hoeveelheid ervaring gebundeld om de klant te voorzien van de beste frituurinstallaties ter wereld.

HiFri: een revolutionaire ontwikkeling

2010

Na jaren van ontwikkeling komt QBTEC op de markt met een revolutionaire ontwikkeling: de HiFri Friteuse – Frituren zonder vet. Dankzij de HiFri (hightec frying) techniek is het mogelijk om snacks en friet te frituren met behulp van hete lucht en stoom. Er komt dus geen druppeltje frituurvet aan te pas! Dit scheelt niet alleen qua stank en calorieën, maar ook de uitgaven voor frituurvet vervallen. Maar smaakt zo’n verantwoorde snack wel even goed? Tests wijzen onherroepelijk uit van wel. De snacks en frites zijn net zo lekker en krokant als wanneer ze gefrituurd zijn. Benieuwd? Kom gerust een keer proeven.

Professionele friteuse zonder frituurvet
Qook horeca grootkeuken

Uitbreiding met Qook!

2011

QBTEC beslist om de productiecapaciteit en expertise verder te gebruiken door het produceren van kooktoestellen onder de merknaam Qook!. De apparaten van Qook! zijn tot stand gekomen door het combineren van het vakmanschap van QBTEC, de expertise van dealers in de industrie en de eisen van de horecabedrijven.

Exclusieve distributie Adieu

2014

Het Adieu fornuis, zeer geliefd bij zijn gebruikers, wordt vanaf nu exclusief gedistribueerd door QBTEC. Al lange tijd past Qook! het Adieu fornuis toe in haar fornuizen. Maar ook bij de Kiremko en Perfecta bakwanden is het Adieu fornuis een geliefde aanvulling. Voornamelijk als inbouw versie. De unieke eigenschappen van deze gietijzeren bakplaat zijn onovertroffen. Het is de enige gietijzeren bakplaat ter wereld waarop gerechten bereid kunnen worden zonder- of met een minimum aan vetstoffen. En dit zonder kleven, verbranden of smaakoverdracht! We zijn er trots op dat we deze bakplaat exclusief mogen aanbieden.

Adieu gietijzeren bakplaat
 • Ambitie om te blijven groeien

  2016
  Met een groot team van toegewijde medewerkers zijn we dagelijks bezig onze frituurovens en horecakeukens nóg beter en nóg mooier te maken, terwijl we rekening houden met de portemonnee van de afnemers. Daarnaast werken we aan nieuwe producten en praktische innovaties. We hebben de ambitie te blijven groeien en voelen ons bevoorrecht deze ambitie nog ieder jaar waar te kunnen maken!

We blijven graag op de hoogte!

2021

We hebben de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in een nog slimmer, sneller en bewuster apparaat, wat in staat is te voldoen aan de verschillende wensen van onze afnemers. Zo hebben we touchscreen bedieningen, een remote service optie, printen we modellen in 3D en bieden we onze afnemers de mogelijkheid om in Augmented Reality alvast een kijkje te nemen in hun eigen keuken.

Daarnaast hebben we ons machinepark uitgebreid met een zeer indrukwekkend Safan Darley geautomatiseerd buigsysteem en een aantal kantbanken. Maar we hebben niet alleen geïnvesteerd in machines en afdelingen. Onze medewerkers hebben cursussen gevolgd en een deel hiervan is met een persoonlijk opleidingsplan bezig. Verder zijn we volop bezig met het vergroten van onze online zichtbaarheid en zijn we trots op de succesvolle samenwerkingen met het UWV, UW Werken Werkt en Ferm Werk. Kortom, we blijven graag op de hoogte!

Robotisering bij QBTEC fabriek woerden
Uitbreiding QBTEC nieuwe fabriek Woerden

Uitbreiding van productiefaciliteit

2023

QBTEC beslist om de productiecapaciteit en expertise uit te breiden met 2000 extra vierkante meter productiefaciliteit. Hierdoor kunnen alle productiestromen vele maler efficiënter ingedeeld worden en is er nog meer mogelijkheid tot groei van de gehele organisatie. André Mulder heeft als langst werkende collega in de branche en als oudste collega de eerste paal mogen slaan samen met alle collega’s.

 • We zijn de grootste en hebben de intentie dit te blijven

  2040
  Hoe het er bij ons aan toe gaat in de toekomst? Volledig geautomatiseerd frituren? Hybride keukens? The sky is the limit! Onze apparatuur zal nog beter, mooier en efficiënter worden. We streven er namelijk naar om de perfecte apparatuur te leveren, zodat de afnemer in staat is om het perfecte product te bereiden. Het machinepark blijft under construction net als onze mensen, opleidingen en eindproducten. Benieuwd naar alle ontwikkelingen die nog komen gaan? Stay tuned!