.

.

.

Stukje geschiedenis van QBTEC in 't kort

1944

Eigenlijk is de oorsprong van de productie van alle frituurovens in Nederland aan Quirinus Bakker toe te schrijven. Hij was oorspronkelijk een carrosseriebouwer die rond 1944 een soortgelijk bedrijf overnam in Kamerik. Een vertegenwoordiger vertelde hem dat er een toenemende vraag was naar frituurovens. Samen met zijn broer Jan die inmiddels ook een actieve rol in het bedrijf innam, is Quirinus Bakker met de vraag van de vertegenwoordiger aan de slag gegaan. En zo kwam het dat in 1953 de eerste frituuroven geproduceerd werd.

Het was zo’n succes dat Quirinus Bakker stopte als carrosseriebouwer en zich volledig ging toeleggen op het produceren van frituurovens. De ovens kregen de naam Perfecta. In 1958 was de productie zo groot dat er een verkooporgaan aan te pas moest komen om de afname te stroomlijnen. Onder de naam Kiréma (waarvan de heer J. Kwakkenbos directeur was) werden de Perfecta frituurovens voornamelijk in Nederland en België verkocht.

1965

In Nederland werden we omstreeks 1958 voor het eerst geconfronteerd met het Amerikaanse fenomeen 'chips'. Kiremko is in 1965 opgericht als een tak van de handelsonderneming Kiréma, die apparatuur leverde aan snackbars en restaurants. Voor die tijd was de markt voor snackproducten een Amerikaans fenomeen, dat vrijwel onbekend was in Europa. Kiréma slaagde er met Kiremko snel in deze nieuwe markt te veroveren, eerst met de verkoop van handbaklijnen en kort daarop tevens met de levering van automatische voorbaklijnen.

Omdat de markt bleef groeien, nam de vraag naar productielijnen met grotere capaciteit toe en werd Kiremko Food Processing Equipment in Montfoort als zelfstandig bedrijf opgericht om dit doel te bewerkstelligen. Kiremko Food Processing Equipment produceert nog steeds in Montfoort voedselverwerkende productielijnen waaronder de voorbaklijnen voor producenten van bijvoorbeeld chips of frites en machines voor de groenteverwerkende industrie. Deze producten worden wereldwijd geleverd. Kiremko Food Processing Equipment begon begin jaren 80 naast haar industriële lijn ook met het produceren van frituurinstallaties voor de horecaondernemer.

1987

In 1987 werd het horeca bedrijfsonderdeel door Okkerman Bedrijfsapparaten overgenomen en zo kwam het dat Gijs en Marijke Okkerman op 1 januari 1987 de horecatak van Kiremko naar zich toe trokken, Een aantal jaar later bijgestaan door broer Marcel, die verantwoordelijk was (en nog steeds is) voor de technische ontwikkeling binnen het bedrijf. De relatie met Kiremko Foodprocessing Equipment is tot op de dag van vandaag gebleven. Op het gebied ontwikkeling wordt door de ingenieurs van beide bedrijven nauw met elkaar samengewerkt en ook zijn er diverse gezamenlijke projecten. In 20 jaar tijd heeft de familie Okkerman Kiremko (nu QBTEC) van een kleine bescheiden leverancier in de cafetariabranche Kiremko uitgebouwd naar een internationaal opererende zwaargewicht binnen de producenten van frituurinstallaties. Zij zijn begonnen te bouwen aan een bedrijf met kernwaardes als kwaliteit, persoonlijke benadering en productvernieuwing. Dat sprak de markt zo aan dat het bedrijf bleef uitgroeien en een producent/leverancier werd die vooral koploper was op het gebied van innovatie en marktleider op het gebied van de cafetariaondernemer, maar Kiremko wilde meer.

1994

Een aantrekkelijke doelgroep was dan ook de visondernemer welke ook haar product afbakte in een frituuroven. Zo kwam het dat in 1994 Smitto Apparatenfabriek uit Nijkerk over werd genomen.

2007

In juni 2007 is het dan eindelijk zover. De drie A-merk frituurinstallaties Kiremko, Perfecta en Smitto worden vanuit één locatie in Woerden geproduceerd. Een logische keuze zou je zeggen. Een bekend productieproces, toegewijd personeel en een kweekvijver van ervaring. Met recht Europa’s grootste producent van frituurinstallaties. Broedplaats voor innovatie en ontwikkeling. Dagelijks wordt een onschatbare hoeveelheid ervaring gebundeld om de klant te voorzien van de beste frituurinstallatie van de wereld.

2010

Na jaren van ontwikkeling komt QBTEC (de parapluorganisatie waar Qook! onder valt) op de markt met een revolutionaire ontwikkeling: de HIFRI Friteuse - Frituren zonder vet.


2011

QBTEC beslist de productie capaciteit en expertise verder te gebruiken door het produceren van kooktoestellen onder de merknaam Qook! Het apparaat is gemaakt door het combineren van de vakmanschap van QBTEC met de expertise van dealers in de industrie en de eisen van de horeca bedrijven.

 

 

QBTEC Frying and cooking equipment professionals prefer!